Hoe achterhaal ik de oorzaken van stagnerende samenwerking?

Ik heb nu al meerdere keren meegemaakt dat een samenwerking om onverklaarbare redenen stagneert. Hoe kom ik achter de oorzaak en wat doe ik er aan?

Peter Schuttevaar
Peter Schuttevaar
7
| 2 1 2
Gevraagd op 06-02-15 21:06
0
stem
5360 Weergaven

Het algemene antwoord op deze vraag is dat je inzicht moet verwerven in de groepsdynamiek (van dat samenwerkingsverband). Dat de stagnatie in samenwerking soms onverklaarbaar is duidt er niet zozeer op dat er magische of principieel ongrijpbare processen aan het werk zijn maar veel eerder dat er een afwegingskader ontbreekt. Zo'n afwegingskader is nodig om de oorzaken achter stagnatie te herkennen. Een dergelijk afwegingskader vindt je in mijn boek "De Aggregatiemens" dat via bol.com te bestellen is of als gratis pdf file in de winkel van deze site besteld kan worden. In hoofdstuk 4 van dat boek staat ook een diagnostisch instrument beschreven genaamd "workshop pianistiek" waarmee men het gedrag van een groep kan beoordelen en waarmee men aanknopingspunten voor interventies verkrijgt.

Peter Schuttevaar
Peter Schuttevaar
7
| 2 1 2
Beantwoord op 24-05-15 11:50
0
stem

Uw antwoord

Als u op deze vraag wilt reageren of antwoorden dan dient u gebruik te maken van onderstaand opmerkingen hulpmiddel. U kunt uw antwoord later altijd herzien. Het is dus niet nodig - en ook niet wenselijk - dat u een vraag twee keer beantwoordt. Vergeet niet om uw stem uit te brengen - het helpt echt om de beste vragen en antwoorden te selecteren!

Stel een vraag

Blijf geïnformeerd

Over dit forum

Dit Forum is voor mensen die zichzelf als "samenwerkingsprofessional" zien, of dat willen worden. Kennis en ervaring over de wijze waarop men samenwerking kan opzetten en begeleiden wordt hier verzameld en uitgewisseld.

Lees de regels

Vraag hulpmiddelen

2 volger(s)

Statistieken

Gevraagd: 06-02-15 21:06
Gezien: 5360 tijden
Laatst bijgewerkt: 24-05-15 11:51